dimarts, 16 de juny del 2015

NO S'INVERTEIX EN CAPTURA DE CO2 A LA UE PER COMPLIR ELS SEUS OBJECTIUS DE CANVI CLIMÀTIC

Efectes del canvi climàtic a la Glacera Sheldon a l'Antàrtida
Dimarts, 16 de juny del 2015 - 10.34 h El Periódico.Cat
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/medi-ambient/daugmentar-seva-inversio-captura-co2-per-complir-els-seus-objectius-canvi-climatic-4278293?utm_source=rss-noticias&utm_medium=feed&utm_campaign=portada 

Els països de la Unió Europea necessiten incrementar "significativament" la seva inversió en captura i emmagatzematge de carboni per complir els seus objectius de canvi climàtic i mostrar amb més urgència i determinació el desenvolupament i desplegament d'aquesta tecnologia.
Així ho posa de manifest un nou informe publicat aquest dimarts a Brussel·les per l' Institut Grantham d'Investigació sobre Canvi Climàtic i Medi Ambient de la London School of Economics and Polítical Science i l'Institut Grantham a l'Imperial College de Londres.
El document estima que la inversió necessària per instal·lar 11 gigawatts d'electricitat generada amb carbó capturat i emmagatzemat el 2030 oscil·la entre 18.000 i 35.000 milions d'euros, segons s'admet al Mapa d'Energia de la Comissió Europea. No obstant, les polítiques europees únicament han previst 1.300 milions per al desenvolupament d'aquesta tecnologia i pocs estats membres han llançat incentius per fomentar aquesta tecnologia.
En concret, els autors de l'informe, dirigit per Samuela Bassi, apunten que tots els escenaris del Full de Ruta de l'Energia de la Unió Europea per al 2050 per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en línia amb els objectius per evitar un augment global de la temperatura de 2 graus centígrads o més, inclouen el desenvolupament de les tecnologies de captura i emmagatzematge de CO2.
A més, assenyalen que la UE té uns quants projectes d'emmagatzematge de CO2 en desenvolupament, però cap està funcionant comercialment. No obstant, l'informe posa d'exemple Amèrica del Nord, on hi ha 13 instal·lacions de captura i emmagatzematge de CO2 en funcionament i sis més en construcció.
Els autors insten la Unió Europea a dissenyar una nova estratègia per augmentar l'ambició i accelerar l'acció als estats membres. En concret, recomanen tant al sector públic com al sector privat que proporcionin més suport a aquesta tecnologia.
"Per sobre de tot, la Unió Europea i els seus estats membres han de mostrar més urgència i determinació per desenvolupar la captura i emmagatzematge de carboni, ja que, d'una altra manera, no serà possible contribuir als objectius de demanda i de reducció de gasos d'efecte hivernacle, o ho podran fer però amb una dificultat més significativa i amb uns esforços de despesa més grans", insisteix el document.

EL COST, UNA BARRERA

L'informe suggereix que la principal barrera de progrés és el cost d'aquesta tecnologia. En aquest sentit, proposa fer projectes de captura i emmagatzematge de carboni a costos competitius respecte a les plantes de combustibles fòssils, que han augmentant sense parar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en els mercats de generació d'electricitat de la Unió Europea, hauria de ser de 35 a 60 euros per tona de diòxid de CO2 en plantes de carbó i de 90 a 105 euros la tona de CO2 en plantes de gas.
El document també identifica un nombre d'accions prioritàries per a la Unió Europea i els seus estats membres per portar a terme en els pròxims cinc anys, de cara a sobrepassar les barreres crítiques de desocupació i afavorir la inversió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada