divendres, 27 de juny del 2014

VISITA DEL PRESIDENT RAJOY A LA GUINEA DEL DICTADOR OBIANG, UN DELS PAÏSOS MÉS POBRES DEL MÓN


Barri pobre al centre de Malabo, la capital de Guinea Equatorial, al juny de 2011
http://www.hrw.org/es/world-report-2012/guinea-ecuatorial

Mariano Rajoy va viatjar ahir fins a la Guinea Equatorial del dictador Teodoro Obiang en comptes de reunir-se amb  els seus homòlegs europeus  a Ieper (Bèlgica) en  un primer debat informal sobre l’estratègia de futur de la UE. Rajoy va preferir ser tractat com a convidat especial en una altra cimera, la de la Unió Africana (UA), reunida a prop de Malabo.  De fet, la versió oficial insisteix que, més que a donar, el president espanyol va anar fins allà a pescar el suport dels països africans per aconseguir que Espanya segui al Consell de Seguretat de l’ONU. Prèviament, Rajoy s’havia deixat fotografiar amb Obiang, denunciat per corrupte, violador de drets humans i acusat de mantenir els seus compatriotes en la misèria més absoluta malgrat que el país és ric en petroli i minerals i la seva família té generosos comptes corrents. 
Feia dues dècades que Obiang no es feia una foto amb un president espanyol, tot i que sí que en té amb el rei Joan Carles. En anteriors ocasions Rajoy havia evitat trobar-se amb el guineà però ara fins i tot va allargar la seva visita, cosa que va sorprendre i estranyar en els ambients de Brussel·les, que no se sabien avenir de la seva absència.

Situació similar es va viure  amb el president de Guatemala Otto Pérez Molina l'any passat,  quan Rajoy i el rei Juan Carles raspallaven  l' antic militar de passat fosc: http://www.mpv-ccss.blogspot.com.es/search/label/GUATEMALA

Pobresa
Guinea és gran productora de gas, peix i petroli, però la seva població continua malvivint. De fet, és un dels 10 estats més pobres del món, segons l’ONU: un 55% dels 11 milions de ciutadans viuen en la pobresa. L’esperança de vida és de 55 anys, la meitat dels 700.000 habitants no tenen accés a l’aigua i la renda per càpita és de 300 euros.
Balança comercial
Espanya és un dels principals clients, en petroli i minerals. La balança és favorable a Guinea, amb un superàvit de 139 milions.
Corrupció
El 2013 Transparència Internacional situava Guinea en la posició 154 dels països menys transparents i corruptes, quatre llocs per sobre respecte al 2012.
Llibertats
Tampoc no surt ben parat en l’anàlisi de les llibertats, ja que hi ha un control ferri sobre els mitjans de comunicació i el dret a reunir-se, expressió i manifestació. A més, el multipartidisme és en realitat una operació de maquillatge i els opositors són perseguits i titllats d’antipatriotres.
Drets humans
El país ha estat denunciat per detencions arbitràries, tortures, pena de mort i judicis sense garanties.

CRIDA ALS LÍDERS MUNDIALS PEL RESPECTE ALS DRETS HUMANS A GUINEA EQUATORIAL:
http://www.hrw.org/es/news/2014/06/25/guinea-ecuatorial-lideres-mundiales-deberian-exigir-respeto-los-derechos


Fonts:
http://www.ara.cat/premium/internacional/Rajoy-parla-democracia-incomodar-Obiang_0_1164483615.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada