dimecres, 4 de juny del 2014

LA CONTAMINACIÓ DEL RIU LLOBREGAT ARRIBARÀ A JUDICI EL DESEMBRE DE 2014


Creixement del runam al Cogulló de Sallent


Els jutjats de Manresa seran l’escenari, els dies 1, 2 i 3 de desembre, d’un dels judicis més esperats de l’àmbit jurídic català. Serà aleshores quan es valori -després d’una complexa i interminable causa judicial que arrenca amb una denúncia de l’any 1997- si l’empresa d’explotació minera Iberpotash ha contaminat el riu Llobregat.
Tres antics directius d’Iberpotash s’enfronten a penes de fins a tres anys i mig de presó pels danys ecològics causats a la zona. Els fets respondrien a la contaminació de les aigües superficials i subterrànies de la conca del Llobregat, on l’empresa hauria abocat incontroladament clorurs, metalls pesants i altres substàncies perilloses. La sentència també haurà de decidir sobre la petició de paralitzar els abocaments contaminants provinents de les mines que Iberpotash explota a Súria i Sallent.
El fiscal Antoni Pelegrín considera que els tres acusats -el conseller delegat, el director tècnic i el tècnic mediambiental-, “malgrat tenir coneixement o acceptar el defectuós procés d’explotació i gestió ambiental en les activitats mineres a Súria i Sallent i que provocava una situació constant de risc greu de contaminació significativa”, no van “promoure, malgrat les obligacions pròpies dels seus càrrecs, les actuacions efectives i destinades a evitar els diversos processos de greu contaminació”.
En el seu escrit d’acusació, el fiscal estima que aquests fets constitueixen un “delicte contra els recursos naturals i el medi ambient”. Per aquesta raó demana condemnes d’entre dos anys i nou mesos i tres anys i mig de presó.
Un portaveu de l’empresa amb qui va contactar ahir l’ARA recordava que són fets molt antics i que l’empresa va canviar de mans poc després. A més, explicaven que l’empresa disposa del certificat ISO 9001 a les seves explotacions de sal i potassa i insistien que les seves instal·lacions estan ara molt ben gestionades.
Queixes ecologistes
Florenci Vallès, del Col·lectiu Ecologista l’Alzina, expressava una opinió diferent. En declaracions a aquest diari, recordava que els abocaments incloïen substàncies cancerígenes i que l’excés de sal, causa última de la contaminació, encara no s’ha afrontat. “És molt lloable que les mines donin feina a la gent però cal evitar l’impacte mediambiental: volem mesures com les que tenen als països civilitzats”.
Vallès va afirmar que la situació no s’ha resolt i que encara ara hi ha un excés de sal que malmet les aigües del riu.
Una empresa marcada pels processos judicials
L’any 1912 es va descobrir potassa a Súria. Anys més tard es van concedir les primeres llicències d’explotació, i el 1925 s’hi inicien les operacions. El 1927, segons el Col·lectiu Ecologista l’Alzina, hi ha les primeres queixes de pescadors de la zona que denuncien que les aigües del riu són massa salades. L’any 1982 l’Estat adquireix l’empresa que explotava les mines. L’any 1998 el grup israelià ICL compra les explotacions i crea Iberpotash. Des d’aleshores s’ha trobat amb un rosari de problemes judicials relacionats amb la contaminació que generen els residus salins. El judici que començarà al desembre serà la primera causa penal a què la empresa faci front.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada