dimarts, 10 de juny del 2014

NOVA DIVERSIFICACIÓ DEL GAS A ESPANYA I PRESSIÓ DELS LOBBYS ENERGÈTICS PER A INTRODUIR EL FRACKING A EUROPA

Transport de gas liquat. Imatge de http://www.cadenadesuministro.es/noticias/el-ii-congreso-portuario-gesport-potencia-el-gas-natural-licuado-para-abastecer-los-buques/


El mercat energètic mundial està canviant ràpidament. I en el cas del gas s’hi ajunten dos fenòmens molt clars. D’una banda, la crisi d’Ucraïna, que ha posat de manifest que Rússia té la clau de l’aixeta per al proveïment d’Europa, on gran part del gas entra per canonada. D’altra banda, els sistemes d’extracció no convencionals -inclòs el fracking - han revolucionat l’explotació als Estats Units, un país que en molt poc temps ha passat de ser importador a ser exportador.
Dins d’aquest nou mapa energètic internacional, Gas Natural Fenosa, amb seu a Barcelona, va iniciar el 2010 el seu viratge a l’oest amb les oportunitats que oferien els Estats Units. Aquest país importava gas, però va començar a extreure gas shale o gas tight del subsòl amb tècniques com el fracking. Aquestes reserves fa uns anys no es podien explotar i ara sí, cosa que ha abaratit el preu del gas, sobretot als Estats Units, que han passat a exportar. Gas Natural ja té firmats dos contractes d’aprovisionament amb la nord-americana Cheniere. El primer, del novembre del 2011, és de 5 bcm (milers de milions de metres cúbics) anuals de gas natural liquat durant 20 anys i prorrogables per 12 anys més. Aquest gas es començarà a subministrar a partir del 2016 des de la planta de liqüefacció que Cheniere està construint a Louisiana.
El segon contracte als Estats Units s’ha firmat aquest mateix mes de juny també amb Cheniere, que subministrarà 2 bcm anuals de gas natural liquat. Aquest contracte és per 20 anys prorrogable per 10 anys més. El gas se subministrarà a partir del 2019, quan estigui a punt el segon tren de la planta de liqüefacció de Corpus Christi (Texas).
En el context de la crisi ucraïnesa pren més valor el contracte que Gas Natural té firmat des del novembre del 2013 amb el consorci Yamal LNG. El contracte és de 3,2 bcm anuals per 20 anys i s’esperen les primeres entregues a finals d’aquesta dècada. El consorci Yamal està format per Novatek i Shell, que promouen la construcció d’una planta de liqüefacció a la península de Yamal, a Sibèria.
Fi del monopoli de Gazprom
Aquest consorci té una importància estratègica per a l’energia a Europa, ja que és el primer que trenca amb el monopoli que té la companyia Gazprom en l’exportació de gas rus, la principal font d’abastiment d’Europa. Tot i això, la inversió la van aprovar finalment els socis del consorci el 18 de desembre passat i encara passaran uns anys fins que aquesta planta proporcioni gas natural liquat.
Dins d’aquest canvi de paradigma, Gas Natural té un important avantatge competitiu: és forta en la negociació de contractes d’aprovisionament i té vaixells amb capacitat per portar gas natural liquat arreu del món, segons indiquen fonts de la companyia. Per això, en l’actualització del seu pla estratègic 2013-2015 l’empresa dóna prioritat al negoci del gas arreu del món (cosa que es confirma amb la venda, anunciada ahir, de la filial de telecomunicacions de Gas Natural a Cinven per 510 milions, un acord que deixa una plusvàlua de 250 milions a l’empresa participada per La Caixa).
El gran avantatge d’aquests contractes per a Gas Natural és que servirà el gas amb llibertat de destinació. És a dir, la gasista catalana compra el gas i, en vaixells, el porta on vulgui, un fet que maximitza l’eficiència del negoci.
Gas Natural vol incrementar fins al 2015 el pes que tenen les vendes internacionals en la seva cartera, passant del 28% del 2012 fins al voltant del 35% el 2015. La companyia vol aprofitar les oportunitats globals que dóna el mercat, especialment a Àsia i Amèrica Llatina. Els últims mesos ja ha firmat contractes de venda de gas natural liquat a Puerto Rico, Corea del Sud, el Japó, l’Índia i l’Argentina.
En els últims anys, Gas Natural Fenosa ha firmat contractes d’aprovisionament per uns 10 bcm, que són aproximadament un 30% de tot el consum anual a l’estat espanyol -que va ser de 31 bcm el 2012- i de la mateixa cartera de Gas Natural Fenosa, que es mou al voltant dels 30 bcm. Aquests contractes diversifiquen la cartera d’aprovisionament de la companyia amb nous subministradors als Estats Units, Rússia i Azerbaidjan, que se sumen als actuals en mercats tradicionals com Algèria i Noruega, per gasoducte; i Qatar, Trinitat i Tobago, Nigèria Egipte i Oman, mitjançant gas natural liquat.
El sector defensa l’ús del ‘fracking’
Moltes veus s’alcen a Europa reclamant un canvi de política energètica. Recentment el president de Repsol, Antoni Brufau, va reclamar una estratègia comuna europea que decideixi sobre la política energètica independentment d’on afecti i que es mulli sobre tècniques com el fracking i assumeixi el cost de no acceptar-lo. “Ens enfrontem a una revolució sense saber on estem”, va dir, indicant que “totes les energies són necessàries i complementàries”. També la patronal de la indústria química de Tarragona, l’AEQT, va reclamar fa poc recórrer a tècniques com el fracking per abaratir els costos energètics. Segons aquesta patronal, en altres països s’estan abaratint els costos de l’energia i això pot portar fins i tot a una deslocalització. També les patronals han avisat que l’alt cost energètic espanyol resta competitivitat.

XAVIER GRAU Barcelona |





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada