dimarts, 9 d’abril del 2013

EL CONFLICTE ALS BALCANS ENCARA CUEJA

Sèrbia torna a fer encallar l'entesa amb Kosovo

Belgrad rebutja la proposta d'acord de Brussel·les per facilitar les relacions amb Pristina
Un manifestant diu no a  L'acord proposat  per la UE en  una pancarta davant del govern serbi  A Belgrad.  
Un manifestant diu no a L'acord proposat per la UE en una pancarta davant del govern serbi A Belgrad. ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 
Doble pas enrere als Balcans. Sèrbia va allunyar-se ahir de la Unió Europea i va augmentar també la distància que ja la separa de Kosovo després de rebutjar la proposta d'acord de Brussel·les per facilitar l'entesa entre Belgrad i Pristina. El centre de la polèmica és la situació de la minoria sèrbia de Kosovo, concentrada al nord del jove país i escenari de conflictes entre les dues nacionalitats.
Pristina no accepta les condicions de la UE, que no preveu concedir als serbis de Kosovo una autonomia amb competències en Interior i Justícia, un requisit de Belgrad.
El rebuig de l'executiu serbi va arribar el mateix dia que caducava el termini per comunicar la seva decisió a una Unió Europea que fa sis mesos que tutela les converses entre els dos països enfrontats.
"El govern serbi no pot acceptar els principis presentats a l'equip negociador de Belgrad perquè no garanteixen la plena seguretat, la permanència i la protecció dels drets humans dels serbis a Kosovo", va declarar el primer ministre serbi, Ivica Dadic. "L'acord no és aplicable i no portaria a una solució definitiva i sostenible", va dir en una sessió extraordinària del govern serbi, en la qual es va prendre la decisió amb un suport ministerial unànime.
Dadic va demanar temps per seguir negociant per "arribar per la via pacífica a una solució que serà la base perquè s'aconsegueixi una pau duradora".
Sense acord no hi ha UE
Belgrad necessita un progrés en el diàleg amb Pristina si vol aspirar que Brussel·les posi aviat data per començar a negociar l'ingrés de Sèrbia al club comunitari. L'analista de l'Institut de Ciències Socials serbi Ognjen Pribicevic va vaticinar ahir que la reacció d'Occident al cop de porta serbi serà "molt negativa", perquè esperaven que "el nou govern seria més cooperador que l'anterior". "Tot i això, les negociacions tiraran endavant en un termini de temps raonable, perquè a ningú li interessa que s'interrompin", segons Pribicevic, que espera "un alentiment en els processos d'integració europea de Sèrbia, però no l'aturada".
La part kosovar va recordar que la situació no beneficia a ningú. Des de Pristina, la ministra d'Integració Europea, Vlora Citaku, va dir en un missatge a Twitter que "si algú creu que la falta d'acord és bona per a Kosovo, s'equivoca". Poc abans que el govern serbi es pronunciés, el primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, deia que "un acord ajudaria al funcionament de l'estat de Kosovo en la totalitat del seu territori i facilitaria la plena integració del serbis del nord". Els veïns balcànics ja han fracassat en vuit rondes de negociacions i la tensió al nord de Kosovo ha estat l'escull insalvable des que el país va declarar-se unilateralment independent, fa cinc anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada