L'arquitectura més enllà de les icones
La 13a Biennal de Venècia d'Arquitectura se centra en les idees que nodreixen diferents generacions d'arquitectes. El director, el britànic David Chipperfield, vola anar més enllà dels talents individuals.
ANTONI RIBAS TUR
BARCELONA | Actualitzada el 27/08/2012 00:00aRA.cAT
GRANS NOMS DE L'ARQUITECTURA I TALENTS EMERGENTS A VENÈCIA 01. Una instantània de la videoinstal·lació Gateway (Porta, l'obra que l'arquitecte britànic Norman Foster Ha realitzat per a Common ground, l'exposició central de la 13a edició de la Biennal de Venècia d'Arquitectura. 02. Enric Ruiz-Geli defineix l'edifici d'El Bulli com a exemple "d'arquitectura de partícules".
S'ha arribat a un extrem en què els grans arquitectes de renom internacional són vistos com marques de luxe. Els ajuntaments se'ls disputen perquè construeixin edificis espectaculars a les seves ciutats: auditoris, palaus de congressos, teatres, museus, aeroports... Aquestes construccions, a més de donar servei als ciutadans, han de complir un objectiu molt més volàtil: situar les ciutats en el mapa internacional de l'arquitectura. "Quants arquitectes estrella tens a la teva ciutat? A tu, quins et falten?", es podrien dir dos alcaldes àvids d'edificis icònics en una conversa sobre les figures de l' star system arquitectònic que han aconseguit capturar.
Els arquitectes, des d'aquesta perspectiva, poden semblar creadors megalòmans i capriciosos, i els ciutadans els poden arribar a veure com a artistes més preocupats per l'excel·lència de la seva obra que per conrear la relació amb l'entorn i les persones. El debat sobre aquesta qüestió prendrà un nou tombant a partir de dimecres quan obri les portes Common ground , l'exposició central de la 13a edició de la Biennal de Venècia d'arquitectura. El comissari i director del certamen d'enguany és l'arquitecte britànic David Chipperfield. Hi haurà representats 55 països i també es podran veure 18 exposicions més els eventi collaterali , entre els quals hi ha els Vogadors de l'Institut Ramon Llull.
Chipperfield, autor d'obres com la Ciutat de la Justícia de Barcelona i la restauració del Neues Museum de Berlín, ha volgut deixar de banda el debat sobre les icones arquitectòniques i centrar-se en les idees que comparteixen arquitectes d'arreu del món, entre els quals hi ha alguns dels autors d'edificis famosos que han omplert moltes pàgines a les revistes especialitzades i a la premsa. Amb aquesta mostra, Chipperfield vol presentar totes aquestes figures més enllà del seu talent individual, subratllar el poder de l'arquitectura com a eina de cohesió. "La bona arquitectura ens dóna exemples i ens inspira, però això no passa de manera natural: requereix la conxorxa de les circumstàncies i dels participants. Mentre els arquitectes poden aportar idees, la rellevància i la importància d'aquestes idees depenen del compromís amb la societat. La tendència de definir el paper de l'arquitecte com un antagonista o un proveïdor de serveis reforça el problema i saboteja el potencial de la mateixa arquitectura", ha afirmat l'arquitecte britànic.
Els encarregats d'il·lustrar la tesi de Common ground seran 119 arquitectes, fotògrafs, crítics i artistes d'arreu del món. Presentaran 69 projectes, i Chipperfield ha demanat als seus col·legues que no es limitin a presentar les maquetes de les seves obres i que posin en relleu les idees que els nodreixen i el context on són. La llista de participants inclou des de figures consagrades com el britànic Norman Foster, Rafael Moneo, Jean Nouvel, Zaha Hadi i Peter Eissenmann, fins a una selecció d'escoles d'arquitectura europees i llatinoamericanes.
Apadrinar les obres catalanes
L'estudi olotí RCR estarà present a la Biennal per partida doble. L'arquitecte, el catedràtic de la Universitat Politècnica de Madrid Luis Fernández Galiano, l'ha seleccionat dins l'àmbit de Common ground, que està al seu càrrec i també seran al pavelló espanyol. Una de les integrants del despatx, l'arquitecta Carme Pigem, ha participat, a més, a Vogadors exercint de padrina d'una de les obres que s'hi presenten, l'ampliació de l'IES Josep Sureda i Blanes de l'estudi SMS.
En el terreny internacional, diversos arquitectes que participen en l'exposició central de la Biennal també han escrit als fulls de sala de la mostra sobre les obres catalanes i balears exposades al Cantieri Navali: els arquitectes britànics Peter St. John i l'equip format per Jonathan Sergison i Stephen Bates han parlat sobre la Casa Collage, de Bosch i Capdeferro, i sobre l'escola d'art i disseny d'Amposta, de David Sebastián i Gerard Puig: http://mpv-ccss.blogspot.com.es/2012/09/nou-projectes-que-revelen-lanima-dels.html
FONT: |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada