divendres, 20 de maig del 2016

LA LLUITA CONTRA EL RACISME CONTINUA I AMB HEROÏNES I HEROIS O ACTIVISTES



Suècia té una nova heroïna. El seu nom és Tess Asplund, té 42 anys i és negra. La seva imatge ha fet la volta al món aquests dies, gràcies a un senzill i a la vegada enorme gest: la plantada amb el puny aixecat davant una marxa de 300 nazis violents. Els fets van passar diumenge, a la localitat sueca de Borlange, on els militants feixistes del Moviment de Resistència Nòrdic, d'ideologia nazi, es manifestaven amb motiu del Primer de Maig en una marxa que havia sigut autoritzada per les autoritats.

Des d'aleshores, la imatge d'aquesta dona plantada amb el puny alçat tancant el pas als feixistes uniformats amb camisa blanca i corbata verda s'ha viralitzat a les xarxes socials dels països escandinaus i més enllà. Per a molts, la fotografia ja és una icona en la història moderna de Suècia, on els moviments d'extrema dreta i contra la immigració estan en auge des de fa anys. I davant aquesta mostra d'intolerància creixent, Asplund, armada només amb la força de la seva mirada, cara a cara davant els tres dirigents nazis que encapçalen la marxa.

Aquesta setmana l'actual delegada del govern de Madrid, Concepción Dancausa (considerada dins de l'ala més conservadora del PP), que ha protagonitzat la polèmica, autoritària i dictatorial decisió de prohibit un acte de llibertat d'expressió amb l'entrada d'estelades a la final de la Copa del Rei, on ha de jugar el Barça i el Sevilla,  ha donat també el seu consentiment a una manifestació convocada pel col·lectiu neonazi Hogar Social Madrid per a aquest dissabte. Es tracta d'una concentració que sortirà a les 18.00 hores de la plaça d'España cap a la plaça del Dos de Mayo amb l'objectiu d'agermanar-se a altres marxes previstes a Europa per aquell dia per col·lectius d'ultradreta.

Malauradament, la humanitat i Europa sembla oblidar-se de la història i, fins i tot, del passat més recent per evitar i superar etapes que no s'haurien de tornar a viure. Malgrat tot, sempre perviu la lluita democràtica, pacifista i activa per a què  mai s'hagin de tornar vulnerar els drets humans.

Fonts:La força d'una fotografia: el desafiament d'una dona sueca als nazis


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada