dilluns, 12 de gener del 2015

L'ART A LA CIUTAT DE MADRID FINS A LA PRIMAVERA D'ENGUANY


Tiziano: Dánae, Venus y Adonis. Las primeras poesías. Museu del Prado. Fins a l'1 de març 

https://www.museodelprado.es/exposiciones/info/en-el-museo/tiziano-poesias/

Dánae, Tiziano.1560-1565. Oli sobre tela. 129,8  x 181,2 cm. Madrid, Museu del Prado


Dánae, Tiziano, 1551-1553. Oli sobre tela, 192, 5 x 114, 6 cm, The Wellington Collection, Apsley House
Venus y Adonis. 1554.. Tiziano. Oli sobre tela. 186 x207 cm. Madrid, Museu del Prado


Dins de la producció de Tiziano es denomina "poesies" al conjunt d'obres mitològiques que va pintar per a Felip II entre 1553 i 1562, integrat per Dánae (Londres, Apsley House), Venus y Adonis (Madrid, Museo del Prado), Perseo y Andrómeda (Londres, Wallace Collection), Diana y Acteón y Diana y Calisto (Edimburgo, National Gallery/Londres, National Gallery) y El rapto de Europa (Boston, Isabella Stewart Garden Museum).

Provablement va ser el propi Felip II qui va encarregar a Tiziano a Augburg un conjunt de pintures mitològiques, donant-li llibertat per a elegir els temes i la seva plasmació pictòrica, per a exhibir-se conjuntament en un espai, encara per a determinar en el moment de l'encàrrec.

Les "poesies" alienes a les interpretacions simbòliques o moralitzants. Així, en aquestes obres Tiziano s'assimilava als poetes i  proclamava la seva llibertat per a interpretrar els textos que visualitzava, principalment en les Metamorfosis d' Ovidio, però també per a representar-los amb la imaginació quan la lògica dramàtica ho exigia.


Goya en Madrid. Museu del Prado. Fins al 3 de maig. https://www.museodelprado.es/exposiciones/info/en-el-museo/los-cartones-de-tapices-de-goya-en-el-contexto-de-la-pintura-cortesana

Muchachos trepando a un árbol
Francisco de Goya (1746-1828)
Óleo sobre lienzo, 141 x 111 cm
1791-92
Museo Nacional del Prado 
https://www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/galeria-on-line/obra/muchachos-trepando-a-un-arbol/ 

Francisco de Goya (1746-1828)
Óleo sobre lienzo, 269 x 396 cm
1792
Museo Nacional del Prado https://www.museodelprado.es/coleccion/galeria-on-line/galeria-on-line/obra/la-boda/
Goya va arribar  a Madrid el gener de 1775 per a col·laborar, sota la direcció d' Anton Raphael Mengs, primer pintor de càmara i director artístic de la Real Fàbrica de Tapices de Santa Bárbara, en el projecte dels cartrons de tapissoss destinats als Sitios Reales. Però el seu reconeixament a la Cort no va arribar fins a onze anys més tard, quan va ser nomenat  pintor del rei el 1786, i després amb el seu nomenament com a primer pintor de càmara, compartit amb Maella, el 1799.
L'artista va rebre set encàrrecs de cartrons, en le composicions dels quals va reflectir la diversitat del poble en escenes plenes d'alegria i animades per les diversions, els jocs, els nens i les festes, però també de violència, enganys i tristesa, on el desig i la seducció actuen  com a transfons de la vida. Goya aconsegueix una gran varietat de sentimients per la seva extraordinària capacitat  per a captar la riquesa dels tipus humans, els diferents vestits masculins i femenins i la sugerència d' infinites situacions.
En aquesta exposició es conjuguen els cartrons de Goya amb els d'altres artistes i s' exhibeixen pintures  i escultures que li sirviren de model per a les seves creacions plenes de novetats. Uns cartrons de tapissos, que Goya no va concebre como a pintura secundària sinó como a invenció metafòrica de la sociedat, trobant  en ells el camí de creacions posteriors amb les quals va aconseguir  la fama, com els aiguafortss dels  Caprichos.

- Presentació resumida sobre l'obra de Goya: http://www.slideshare.net/juandi/goya-33328
- Biografia  de Goya i Els desastres de la guerra: http://clio.rediris.es/n31/desastreguerra/desastres.htm#ana
- Tots les sèries dels gravats de Goya: http://djelibeibi.unex.es/libros/Goya/

 
ALTRES VISITES

- Museu Reina Sofia: Guernica ( http://ca.wikipedia.org/wiki/Guernica_(quadre) , http://www.mpv-ccss.blogspot.com.es/2013/04/picasso-i-el-guernica.html )
 El Profeta de Pau Gargallo: http://www.mpv-ccss.blogspot.com.es/2012/04/gran-profeta-pau-gargallo.html

- Rutes històriques per Madrid: http://www.madridhistorico.com/index.php

- Museu de la Real Academia de San Fernando. Obres destacades: http://www.realacademiabellasartessanfernando.com/es/museo/obras-destacadas
Col·lecció permanent: http://www.realacademiabellasartessanfernando.com/es/museo/coleccion-permanente

- Parque del Retiro: http://www.esmadrid.com/informacion-turistica/parque-del-retiro/         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada