dijous, 10 de gener del 2013

LA GRAN INJUSTÍCIA DE L'ALIMENTACIÓ ALS PAÏSOS DEL BENESTAR

 

 

La meitat dels aliments que es produeixen al món acaben a les escombraries

Es llencen 2.000 milions de tones de menjar, segons un informe que s'ha fet públic aquest dijous al Regne Unit




La meitat dels aliments que es produeixen arreu del món, equivalent a 2.000 milions de tones, van a les escombraries, segons un informe de l'Institut d'Enginyers Mecànics del Regne Unit que s'ha fet públic aquest dijous.
D'acord amb aquesta institució britànica, el mal emmagatzematge, dates molt estrictes sobre venciment en l'empaquetat i consumidors molt exigents són les causes d'aquest rebuig. A més, en el cas del Regne Unit, un 30% dels vegetals no es cullen perquè l'aspecte que tenen en faria difícil la venda als mercats, segons el document.
El director d'energia i medi ambient de l'institut, Tim Fox, ha comentat que "la quantitat de menjar desaprofitada a tot el món és sorprenent. És menjar que podria ser utilitzat per alimentar una creixent població mundial, així com els que avui passen fam". "A més, és un innecessari malbaratament de terra, aigua i recursos energètics utilitzats en la producció, procés i distribució dels aliments", ha afegit.

Segons Fox, els supermercats exigeixen "aliments perfectes en aparença" per poder-los vendre. Alhora, l'informe assenyala que una gran quantitat d'aigua, aproximadament, 500.000 milions de metres cúbics, és utilitzada per a cultius que mai s'arriben a consumir.
L'ONU estima que l'any 2075 hi haurà 3.000 milions de persones més al món que caldrà alimentar, ja que la població arribarà als 9.500 milions.

Fox ha indicat que els experts han de fer un esforç per impedir aquest malbaratament de menjar i desenvolupar formes més eficients de conrear, transportar i emmagatzemar aliments. "Però per aconseguir això, els governs, les agències de desenvolupament i organitzacions com l'ONU han de treballar juntes per ajudar a canviar la mentalitat de la gent i descoratjar pràctiques malbaratadores per part de grangers, productors d'aliments, supermercats i consumidors", ha subratllat Fox .



Més de la meitat dels aliments, a les escombraries
http://blogs.tv3.cat/60minuts.php?itemid=40393

 La major part hi van a parar en el camí de la granja a la botiga, abans que arribin a la nostra taula del menjador: l’equivalent a prop de 500.000 camions cada any. El documentalista Valentin Thurn ha investigat la magnitud d'aquesta despesa a escala internacional: en els contenidors d'escombraries de mercats majoristes, magatzems i supermercats. Ha documentat quantitats aclaparadores d'aliments perfectament comestibles, alguns encara dins del seu embalatge original i d’altres amb una data de caducitat perfectament vàlida "consumiu-ho preferentment abans de" la data. Només a Alemanya, fins a 20 milions de tones d'aliments es llencen any rere any. I aquesta xifra va augmentant!

En una recerca per esbrinar els perquès, Valentin Thurn parla amb administradors de supermercats, flequers, inspectors de mercats majoristes, agricultors, ministres i polítics de la UE. El que descobreix és un sistema mundial en què tots participen. Es pretén que tots els aliments estiguin disponibles en tot moment. Així, els supermercats tenen constantment tota la gamma de productes en oferta: el pa als prestatges ha de ser fresc fins a altes hores de la nit i les maduixes estan en estoc durant tot l'any. I tot ha de fer molt bona pinta: una fulla d'enciam marcida, una esquerda en una patata o un bony en una pinya fa que aquests aliments es retirin immediatament.
Aquest malbaratament té efectes desastrosos sobre el clima mundial. L’agricultura devora enormes quantitats d'energia, aigua, fertilitzants i pesticides; es tala la selva tropical, i tot això provoca més d'un terç dels gasos d'efecte hivernacle. Sempre que els aliments es podreixen en un abocador d'escombraries, també s’escapa gas metà a l'atmosfera, un gas que té un impacte sobre l'escalfament global 25 vegades més fort que el del diòxid de carboni.

Un reportatge de Valentin Thurn.
Pàgina web del reportatge


Petició dirigida a McDonald's España: Que McDonald's deje de tirar toneladas de comida cada día a la basura: http://www.change.org/es/peticiones/mcdonald-s-espa%C3%B1a-que-mcdonald-s-deje-de-tirar-toneladas-de-comida-cada-d%C3%ADa-a-la-basura



A més a més, McDonals, així com altres marques d'alimentació industrial utilitzen productes tòxics en la fabricació d'aliments que hem de conèixer abans de consumir-los http://teatrevesadespertar.wordpress.com/2012/02/08/ingredientes-quimicos-toxicos-en-comida-de-mcdonalds/


Més informació:
http://pijamasurf.com/2012/05/impresionantes-fotos-muestran-de-que-se-alimenta-cada-pais/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada