dimarts, 22 de gener del 2013

ELS TUMORS OVÀRICS JA EXISTIEN A L'ÈPOCA ROMANA

 Un equip d'investigadors de la UAB troba restes d'un tumor d'aquest tipus amb dents i un os a dins en l'esquelet d'una dona de 1.600 anys d'antiguitat

Una imatge de l'esquelet que han trobat arqueòlegs de la UAB
 
Un equip d'investigadors liderats per la UAB ha trobat restes antigues d'un tumor ovàric calcificat a la pelvis de l'esquelet d'una dona de l'època romana. Així, es confirma l'existència d'aquest tipus de tumors en l'antiguitat, que han estat molt difícils de localitzar en l'estudi de restes antigues. Són tumors formats per restes de teixits o òrgans, i en aquest cas s'han trobat quatre dents i un petit tros d'os dins de la petita massa rodona. Aquests tipus de tumors acostumen a ser benignes. Els investigadors no descarten que el tumor causés la mort de la dona romana, però també és possible que visqués amb el teratoma calcificat durant molts anys.
El tumor localitzat té una forma arrodonida incompleta de superfície rugosa, del mateix color i textura que els ossos, d'uns 43 mil·límetres de longitud i 44 de diàmetre. Es va localitzar a la part dreta de la pelvis de l'esquelet d'una dona d'entre 30 i 40 anys d'edat, i d'uns 1.600 anys d'antiguitat, i procedia de la necròpolis romana del jaciment arqueològic de la Fogonussa. L'esquelet es va recuperar el 2010 durant l'excavació de 46 tombes i formava part d'un total de 87 esquelets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada