dimarts, 11 de desembre del 2012

DESERTIFICACIÓ

És el procés de formació de deserts induït per l'activitat humana. Molt freqüentment es confon amb la desertització que és el procés de formació de deserts de forma natural, sense intervenció humana. La desertificació designa la degradació de les terres en les zones àrides, semi-àrides i subhumides seques per l'acció de diferents factors, entre els quals les variacions climàtiques i les activitats humanes.
Fitxer:Aralship2.jpg
La reducció de l'extensió del Mar Aral ha esta causada principalment per l'increment del regadiu per a cultivar cotó

Principals causes:

  • Conreus no sostenibles (regadiu excessiu per un conreu que no és propi d'aquell territori, conreus de creixement ràpid i erosionador, com ara eucaliptus per a la producció de paper ...)
  • Increment de la freqüència dels incendis, lligat o no a obtenir pastures o a la tècnica de conreu de sembrar sobre la cendra.
  • Sobreexplotació dels aqüífers.
  • Deforestació: procés de desaparició dels boscos forestals, fonamentalment causada per l'activitat humana. Està directament causada per l'acció de l'home sobre la natura principalment com a conseqüència de les tales realitzades per la indústria fustera, així com per a l'obtenció de sòl per a cultius agrícoles o per a la urbanització.
  • Salinització dels sòls.
  • Canvi climàtic global
  • Sobrepasturatge: la ramaderia compacta el sòl amb les seves potes i hi incrementa el material fi tot reduint la taxa de percolació de l'aigua. Tal activitat fa incrementar l'erosió promoguda pel vent i l'aigua. Pasturar i collir fusta com a combustible també afavoreix l'erosió. 

    Fitxer:Nouakchott SandDunesEncroaching.jpg
    La sorra del desert del Sahara avança fins les portes de la capital de Mauritània, Nouakchott al Sahel africà
      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada