dilluns, 30 de gener del 2012

LES VERGES NEGRES

Arran del nostre aprofundiment en el coneixament de la serralada de Montserrat, tan present i pròxima a nosaltres, s'ha fet molt interessant i alhora un tema ple de curiositats i coincidències històriques  i antropològiques: Les Verges Negres.
A partir d'un article de la revista "Integral" nº 125, de l'any 1990, del filòleg i entès en l'antropologia i  els enigmes dels antics rituals pagans, Juan G. Atienza titolat Vírgenes Negras, la metamorfosis de la diosa blanca, comença aquest viatge per l'intens i apasionant recorregut històric i bibliogràfic als antics cultes a la mare Terra. Aquests cultes marians populars reestabliren, possiblement, l'equilibri perdut de la meitat femenina de l'humà tot potenciant la importància profana  i sagrada de la dona, tal i com havia estat reconeguda i sentida des de les beceroles de la consciència, com a font fonamental de la vida  i de coneixement. Amb el culte marià a les verges negres i  trobades, la gran majoria durant els segles XI i XII, s'aconseguia  l'essència d'una recerca transcendental sistemàticament aniquilada a l'experiència dels fidels per aquells que  mantenien la seva indiscutida autoritat a través de la ignorància , la dependència  i la submissió dels creients.

Aquestes són algunes de les adreces a la xarxa que tracten el tema de les Verges negres:

http://www.francescroma.net/petjades/node/301 A més descobreix tradicions i etnologia catalanes.
- http://www.mitcat.net/24_sants/v_negres/fitxes/port_vern.html Enllaç molt interessant sobre la mitologia i llegendes catalanes
- http://www.wikilingua.net/ca/articles/v/%C3%AD/r/V%C3%ADrgenes_negras.html
- http://portalcatala.forocatalan.com/t1127-nostres-senyores-ens-acostem-a-entendre-el-veritable-missatge
 - http://larebotigamdm.blogspot.com/2011/02/notulae-notas-de-archivo-05_24.html El blog del monjo de Montserrat  J. de C. Laplana, director del Museu de Montserrat, crític de les teories antropològiques de les Verges negres.
- http://www.soriaymas.com/ver.asp?tipo=articulo&id=1646 Sobre cultes iniciàtics celtes per la Cerdanya.
- http://membrilla.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1257:de-los-origenes-del-culto-a-maria-bajo-la-advocacion-del-espino-&catid=129:colaboraciones&Itemid=100127 El culte a la Verge Maria del Espino a Membrilla (Ciudad Real)
- http://juancarlosmenendez.blogspot.com/2011/01/un-alto-camino-de-ucero-y-rio-lobos.html Els templers i el culte marià.
- http://www.saber.es/web/biblioteca/libros/bierzo-magico/html/t08.htm Els templers i el culte marià a El Bierzo.
- http://www.soria-goig.org/Abanco/Abanco_14.htm L'advocació mariana a Yanguas (Soria) i els templers.
- http://www.elperiodicoextremadura.com/noticias/temadeldia/el-doctor-fleming-estuvo-en-monasterio-de-guadalupe-antes-de-descubrir-penicilina-_76477.html Entrevista a J. Atienza sobre el convent de Guadalupe i la seva verge negre.
- http://www.geocities.ws/martincanot/bautista.html Crítica a les interpretacions sobre les verges negres dins de l'arqueoastronomia.
- http://fr.wikipedia.org/wiki/Vierge_noire Les verges negres segons la Viquipèdia francesa


 Notre-Dame du Puy (Le Puy-en-Vélay - Haute-Loire) - 70 cm
L'original va ser cremada el 1794. Aquesta còpia data del 1844.

 Notre-Dame-de-la-Bonne-Mort (Clermont-Ferrand - Puy-de-Dôme)  - Segle XII - fusta daurada i pintada cap el  1830.


Notre-Dame de Meymac (Meymac - Corrèze) Vierge noire au turaban - fusta daurada i pintada - 60 cm - segle XII


Virgen de la Cabeza. Real Santuario de la Virgen de la Cabeza, Andújar (Jaén)


Nostra Senyora de Montserrat, la Moreneta. Talla romànica del segle XII. Corones, mantell de la Mare den Déu i  nen Jesús, segle XIX






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada