dimarts, 7 de maig del 2019

LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE DE 1934, PRELUDI DE LA GUERRA CIVIL




La Revolució d'Octubre o Els fets d'Octubre fou  un moviment revolucionari que tingué lloc durant la Segona República, per l’octubre del 1934. Va ser desencadenat per l’entrada de membres de la CEDA al govern (4 d’octubre), gairebé un any després del triomf electoral dels partits de centre i dreta (novembre del 1933), comportà la repressió i control de les organitzacions d’esquerra. Convocada la vaga general per l'Aliança Obrera, aquest moviment fou especialment important a Catalunya durant el Sis d'Octubre i a Astúries.

Revolució d'Astúries

Els miners asturians van protagonitzar una revolució social, fruit de l’acord previ entre anarquistes, socialistes i comunistes. Columnes de miners armats van ocupar els pobles de la conca, van prendre gran part de les casernes de la Guàrdia Civil i van substituir els ajuntaments per comitès revolucionaris que van assumir el proveïment d’aliments, el funcionament dels transports i el subministrament d’aigua i electricitat.


Els miners, disposats a defensar la revolució van posar setge a la ciutat d’Oviedo i van enfrontar-se amb les forces d’ordre. Per tal de reprimir la revolta, el govern va enviar la Legió, comandada pel general Franco, des del front colonial africà. La resistència dels prop de 30.000 miners asturians va perllongar-se durant deu dies.
Finalment, la contraofensiva del govern republicà va aconseguir la rendició dels insurrectes després de la intervenció de l’exèrcit i d' una duríssima repressió, entre la qual terrorífiques tortures comeses pel comandant Doval de la guàrdia civil ( pressió sobre els òrgans sexuals, clavament d'agulles o estelles sota les ungles o trencament de dits a les portes) i matances arbitràries de famílies mineres senceres per part de la guàrdia mora. Més de 1.000 miners van morir en la revolució asturiana, molts com a conseqüència d’execucions sumaríssimes, van produir-se prop de 2.000 ferits i unes 5.000 persones (sindicalistes i altres “sospitosos”) van ser detingudes. Aquests fets van desfermar una campanya internacional de solidaritat amb les víctimes.


Els fets d’octubre de 1934: més enllà de l’acció governamental. Martorell i Gelida en la vaga insurreccional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada