dilluns, 4 de març del 2019

I GUERRA MUNDIAL: UNA GUERRA TOTAL


La guerra total és un terme del segle XX que descriu a una guerra en la qual els països o les nacions mobilitzen i forcen fins al límit tots els seus recursos disponibles, ja siguin humans, militars, industrials, agrícoles, naturals, tecnològics, científics, o de qualsevol altre tipus, per destruir totalment la capacitat d'un altre país o nació d'entaular una guerra. La pràctica de la guerra total s'ha utilitzat durant segles, però no va ser fins a mitjans del segle XIX que es va reconèixer que la guerra total era una forma diferent de fer la guerra i la I Guerra Mundial la primera Gran Guerra total.

Soldats britànics escolten al seu comandant el 1918 
- Primera guerra entre països industrialitzats que s'havien fet amb una terrible capacitat destructora.


 - S'hi van enfrontar exèrcits enormes i, per tant, va implicar la necessitat d'un gruix important de població civil masculina en edat militar, primer de 18 a 41, solters (per exemple, el reclutament del 27 de gener del 1916  Gran Bretanya) i més tard, també casats (per ex, el 25 de maig de 1916 una nova llei a Gran Bretanya).

- Els nous transports van afavorir l'èxode de milions de civils pel pànic dels saquejos, de la destrucció o de les represàlies, i va donar origen a un dels primers grans moviments de refugiats causats per un conflicte bèl·ic en el món contemporani.

Ieper ( Bèlgica) el 1919


Bombardeig de la catedral de Reims (França) el setembre de 1914
- La guerra va suposar la conquesta de l’espai públic per part de moltes dones que, per primer cop, arribaven al mercat de treball perquè havien d’ocupar els llocs de feina que els homes havien abandonat per complir amb el servei al front. En aquest sentit, van dur a terme tasques que eren tradicionalment masculines, com les de conduir camions, muntar armes o manipular mercaderies perilloses, i fins i tot algunes se’n van anar a primera línia de front per realitzar tasques d’assistència als soldats.

 


















- Perquè el conjunt de la població mantingués la moral i contribuís a l'esforç bèl·lic, els Estats van recórrer per primer cop a la propaganda, amb mètodes moderns ideats amb les tècniques de màrqueting.

- Els governs van instaurar autèntiques economies de guerra, amb una forta intervenció de l'Estat. Les fàbriques havien de funcionar a ple rendiment per fabricar armes, roba, menjar, i qualsevol queixa o falta de rendiment es considerava una traïció. La població femenina i la  masculina no reclutada, va haver d'incorporar-se a aquesta producció. Els governs es van endeutar i van demanar préstecs. Els aliats ho van fer especialment amb els Estats Units. 

Fonts:
-100 anys de la I Guerra Mundial
-De la rereguarda a la vida sense guerra 
El siglo de la Guerra total 
Les dones, protagonistes ignorades de la I Guerra Mundial
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada