En un informe redactat per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) publicat el 29 de juliol de 2015, es preveu que la població mundial no pararà de créixer i arribarà al 2030 als 8.500 milions. A més hi ha un 80% de probabilitats que la xifra augmenti fins als 11.200 milions al començament del segle XXII.
El passat mes de juliol, la població mundial va arribar als 7.300 milions de persones. Des de l'any 2003, 1.000 milions de persones s'han sumat al total. Segons les estimacions de l'ONU, el proper any 83 milions d'habitants nous s'afegiran als habitants del planeta, malgrat que la fertilitat no pari de disminuir.
Els països en desenvolupament lideren el creixement
El continent africà, juntament amb uns quants països en vies de desenvolupament, encapçalen el creixement demogràfic mundial. En un període de 35 anys, es preveu que la població de 28 països africans es multipliqui per dos.
El cas que millor exemplifica aquesta explosió de població és el de Nigèria. Amb 182 milions d'habitants actualment, passarà del setè lloc del rànquing mundial de països més poblats a ocupar el tercer, amb 400 milions de persones, per davant dels Estats Units. L'Índia, el Pakistan, Indonèsia i la Xina també ajudaran a que la població mundial no pari de créixer
Que aquest increment exponencial es produeixi en els territoris més pobres preocupa a les Nacions Unides. "La concentració de creixement presenta en si mateix un conjunt de desafiaments, fent més difícil eradicar la pobresa i la desigualtat, combatre la fam i la malnutrició i ampliar l'accés a l'educació i als sistemes de salut", ha admès el director de Població del Departament d'Assumptes Econòmics i Socials de la ONU, John Wilmoth.
Índia, el país més poblat
Les dades recopilades per l' ONU en l'informe indiquen que l' Índia serà l'any 2022 el país més poblat del món, superant finalment la Xina. Actualment el gegant asiàtic compta amb 1.380 milions de persones enfront els 1.310 milions d'indis. Aquesta diferència es veurà superada en els pròxims 7 anys, en els quals els habitants de l' Índia augmentaran fins als 1.400 milions.
A partir d'aquest punt, no pararà de créixer demogràficament durant varies dècades, arribant als 1.500 milions de persones al 2030 i a les 1.700 el 2050, sempre per davant de la Xina, que la seguirà de prop fins el 2030 i començara a minvar a partir d'aquest any. Caiguda dràstica de la fertilitat
Durant els últims anys, la fertilitat ha disminuït en totes les àrees del planeta. Inclús a l' Àfrica, on els nivells han caigut dels 5 fills per dona als 4,7 en només cinc anys. El mateix ha passat a Àsia, el segon territori en quant a fertilitat. On més significatiu ha sigut aquest descens és a Amèrica del Nord, amb un descens de 0,3 punts en el mateix període de temps.
L'únic cas que es desmarca d'aquesta tendència a la baixa és, paradoxalment, el d' Europa. Al continent europeu, la fertilitat ha augmentat de manera anecdòtica des del 1,55 fills per dona fins als 1,6.
Aquesta manca de fertilitat es deu principalment a l'envelliment de la població. Mentre la població vella no deixa de créixer, la jove es va estancant progressivament. A principis d'any, els menors de 15 anys duplicaven en nombre els majors de 60 anys. No obstant però, l' ONU preveu que al 2050, la proporció de joves i de vells serà la mateixa.
És precisament al vell continent on la població de persones grans és més alt. Un 24% del total de persones te o supera els 60 anys d'edat, i es preveu que en els proper quart de segle aquest nombre s'incrementi fins al 35%.
Diari Ara Juliol 2015
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada