dilluns, 4 de febrer del 2013

ASHIMA SHIRAISHI, NENA PRODIGI DE L'ESCALADA : encadena 8c+ amb11 anys



Ha aconseguit encadenar “Southern Smoke” 8c+ a Red River Gorge-USA, transformant-se en la persona més jove en aconseguir aquest grau (escalador/a).

Però, no només aconsegueix encadenar aquesta via.  Ashima en  el seu viatge a Red River Gorge (Parc Natural: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_River_Gorge), se'n  durà el seu primer 8b+, “God’s Own Stone”, i al día següent aconsegueix “Omaha Beach” 8b+ al flash (explicada la via des de baixi/ o havent mirat abans com hi pujava algú). Amb aquestes ascensions Ashima es transforma, per ara, en un dels millors escaladors del planeta….i només amb11 anys. 29-octubre 201: http://soloboulder.com/ashima-shiraishi-encadena-8c-con-11-anos/  Font: dpmclimbing.com

El mes de març passat ja va encadenar  el boulder (via de traçat curt on no es necessita corda)  més dur aconseguit  per una noia. Les úniques altres  escaladores que s' han adjudicat un V13 (8b)  són Angie Payne de USA i Anna Stöhr d' Austria (però cap d' elles era tan jove).
La conquesta va ser “Crown of Aragon”, un  boulder obert per Fred Nicole el 1996 a Hueco Tanks. A diferència de moltes ocasions en què se sol discutir el grau del boulder, aquesta vegada no va passar, essent corroborat per Nalle Hukkataival després d' encadenar-lo el decembre de l'any  2011.
Ashima va començar  a escalar l'any 2006 a la ciutat on viu, Nova York, i tres anys després va encadenar un V10 (7c+). L' any passat no l'altre  encadenà a vista ( per primera vegada i sense cap "flash") “The Return of Darth Moll” (5.13b/c) i va encadenar equipant (posant-se ella els seguros “Swingline” (5.13d). Alguns dels seus encadenaments més importants són “Power Of Silence” (V10), “Chablanke” (V11/12) i “Rogered in the Shower” (V11), tots a Hueco Tanks.
Les conquestes d' Ashima marquen un fita en la història de l' escalada ja que és  l'escaladora més jove en aconseguir  aquests graus  (home o dona). D'una manera comparativa (i per a fer-se una idea del nivell d'aquesta escaladora), el primer V13 d' Adam Ondra fue als 15 anys i el seu primer 5.13d als 11 (8b).
Les capacitats i habilitates d' Ashima són inqüestionables, malgrat tot, és fàcil trobar-se amb molts debats al voltant d' ella i les seves conquestes. És el mateixo un V13 per una nena de petites mans que per un adult? Clarament ella resol els problemes de forma molt diferent que escaladors que li doblen el pes  i el tamany. És possible que una ínfima regleta pogui resultar-li bona a aquesta edat i que en la mesura que creixi no ho segueixi sent? Indepenment de les múltiples i potser qüestionables opinions que se pueden generar en aquest aspecte, les capacitats d' Ashima com a escaladora la porten a una categoria superior a nivell mundial i ens recuerden que l' escalada no és només saber fer-li força a les petites preses sinó també saber conjugar de la millor manera possible ment i cos, aspecte que Ashima demostra que domina.
Actualment el seu entrenador és Obe Carrion, el qual va ser un escalador professional que mai es va imaginar que es dedicaria a formar a nens escaladors.  http://chileclimbers.cl/?p=10380

Entrevista a Ashima Shiraishi:. http://chileclimbers.cl/?p=14346

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada