dimarts, 27 de maig del 2014

LA NOVA LLEI DE COSTES, A MIDA DELS NEGOCIS DELS EXMINISTRES CAÑETE I MATUTES I DELS SEUS AMICS

Parc natural de Ses Salines d'Eivissa, que podria veure's afectat pels interessos de Matutes i dels seus amics, com l'ex president del govern Balear, Gabriel Cañellas Fons, a l'illa d'Eivissa. El Grupo Matutes és una societat amb interessos hotelers i projectes de golf prop de les salines d'Eivissa i La Salinera Espanyola que presideix Cañellas és la societat propietària de les salines d'Eivissa i de les salines de San Pedro del Pinatar, a Múrcia.  L'objecte social d'aquesta empresa, segons recullen ells mateixos, és " l'explotació de les salines, venda i comercialització de productes que dimanen de l'activitat descrita; adquisició, arrendament, alienació de finques rústiques i urbanes, urbanització, parcel·lació de terrenys i construcció d'obres". En definitiva, una empresa que es dedica a tots els negocis d'explotació possibles al llarg de tota la costa balear.

La reforma de la legislació sobre el litoral aprovada pel Govern del PP podria afavorir els interessos empresarials d’actuals i antics membres del partit
El ministre Miguel Arias Cañete, responsable de la reforma de la Llei de costes que retorna una part del territori de la costa a les mans de sectors privats, pot convertir-se ell mateix en un dels principals beneficiaris del canvi legal. Un informe elaborat per Greenpeace assenyala que el canvi de la llei de Zapatero beneficiarà negocis de Cañete i d’empresaris vinculats al PP com Abel Matutes o Juan Bautista Soler. La nova normativa modifica l’espai de domini públic maritimoterrestre i amnistia una desena de municipis de la costa espanyola. Diferents organitzacions ecologistes han denunciat l’arbitrarietat de la nova legislació i els possibles beneficis per a l’explotació en mans del sector privat.
El 29 de maig de 2013 entrava en vigor la nova Llei de costes aprovada, únicament, pels vots del Partit Popular i amb l’abstenció del grup de Convergència i Unió, per modificar la llei anterior. Segons Arias Cañete, així “s’evitaran noves construccions al litoral espanyol i es comptabilitzen tots els usos mediambientals, econòmics i socials amb equilibri”. La llei ha estat descrita a l’informe de Greenpeace com un assalt al domini públic maritimoterrestre. El text relaxa els nivells de protecció de la ribera marítima “en favor de l’ocupació i de les activitats econòmiques”, segons l’informe de l’organització ecologista, i disminueix la servitud de protecció de 100 metres a 20 metres. La portaveu de Greenpeace en la campanya per la defensa de la costa, Pilar Marcos, assegura que es tracta d’una normativa feta a mida “pel criteri dels amics que han tingut accés a l’esborrany del seu disseny”.
Cap organització ambiental o científica, segons Greenpeace, no ha tingut participació en el text, ni tan sols aquelles que formen part del Consell Assessor del Medi Am-bient, l’òrgan de consulta del Govern en aquesta matèria. “És una legislació que no atén les demandes de la comunitat científica i dels grups ecologistes, és totalment hermètica”, assenyala Marcos dins l’informe Amnistia a la destrucció. Els membres del Consell Assessor només van tenir accés a l’esborrany el dia que es va presentar al davant del Consell de Ministres al mes de juliol. A més, Marcos destaca que la CEOE (Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials) va acceptar el text en la seva primera versió, i això els fa pensar que “els empresaris van poder participar en l’elaboració”.
Alba Vera dels Silencis mediàtics del 2013, segons l'Anuari Mèdia.Cat http://www.media.cat/anuari/canete-i-matutes-els-mes-beneficiats-per-la-llei-de-costes/#header

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada