dimarts, 10 de desembre del 2013

LA INVESTIGACIÓ EN PLAQUES SOLARS PER INTENTAR ABARATIR I MILLORAR ELS PROCESSOS DE CONVERSIÓ ENERGÈTICA


ENTREVISTA // Andreu Cabot, professor ICREA a l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya from CCCB on Vimeo.

Tot i que alguns països com Dinamarca ja generin el 30% de la seva energia per vies renovables, la tecnologia actual encara no és prou eficient i resulta massa cara. Per conèixer de primera mà aquesta problemàtica, aquest dimarts, 10 de desembre visitarà el CCCB l'investigador Andreu Cabot, de l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
L'equip de Cabot a l'IREC fa recerca de nous materials que millorin les plaques solars i els dispositius de conversió energètica, per intentar abaratir i millorar aquests processos. "L'emmagatzematge de l'energia elèctrica encara no està del tot solucionat", explica Cabot, ja que les bateries elèctriques no poden competir amb la benzina. "Un litre de gasolina té molta més energia que una bateria del volum equivalent", exemplifica aquest investigador, que afegeix que "la durada d'aquestes bateries és un altre problema a resoldre".
Però, tot i els reptes tecnològics que afronta la comunitat científica, Cabot es mostra optimista respecte a un futur ple d'energies alternatives: "Si l'energia dels combustibles fòssils va pujant de preu i la que produïm amb processos fotovoltaics o termoelèctrics s'abarateix, al final aquests dos costos coincidiran, i a partir d'aquí podrem reemplaçar bona part dels combustibles fòssils per altres fonts renovables d'energia".
Andreu Cabot exposa els problemes actuals i les perspectives de futur de l'energia solar a la tercera sessió dels debats ICREA-CCCB, que porta per títol 'La tècnica podrà trobar solucions als reptes energètics?', aquest dimarts  al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
El presenta Joan Vila i Simon, professor de Tecnologia energètica a la Universitat de Girona (UdG) i serà la penúltima sessió d'aquest cicle, una col·laboració estable entre el CCCB i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) per donar a conèixer al gran públic els avenços i reptes de la recerca d'alt nivell que es fa avui a Catalunya:

El 87,5% de l'energia consumida a nivell mundial prové de combustibles fòssils, principalment de petroli. Fa 200 anys que estem fent-los servir i incrementant el seu consum. "Per sort, els combustibles fòssils s’estan acabant", afirma Cabot. Per a aquest investigador ICREA l'augment de preus que anuncia la fi del petroli és la circumstància ideal per afrontar el repte energètic i obrir la porta a les alternatives de producció d'energia renovable. "Estem arribant al 'peak oil' i caldria disminuir o aturar la producció de petroli", diu l’investigador. Serà el moment, per tant, d’actuar sobre fenòmens tals com la contaminació i el canvi climàtic.

Cabot ha advertit que cada 50 anys hem augmentat en 100ppm (parts per milió) el nivell de C02 a l’atmosfera, fet que ha provocat un augment de la temperatura terrestre que pot arribar a incrementar-se perillosament. De la mateixa manera, aquesta expulsió de C02 a l’atmosfera s’acompanya d’altres gasos tòxics molt nocius per a la salut. "L’energia del futur és la geotèrmica, la solar, l’hidràulica, l’eòlica i la biomassa".

Especialitzat en l’energia solar, Andreu Cabot ha explicat que el sol és la font d’energia que tenim més accessible i alhora la més gran: són 86.000TW (terawatts) de potència els que arriben a la terra. "Si poguéssim recollir el 100% d’aquesta energia, necessitaríem molts pocs quilòmetres de col∙lectors per poder abastir la població mundial", ha apuntat l’investigador. Així mateix, ha esmentat les diverses maneres de recollir l’energia provinent del sol, entre les que destaquen les plaques fotovoltaiques.

L’energia provinent de les plaques fotovoltaiques no contamina ni acústicament ni atmosfèrica, tampoc necessita grans extensions de superfície i la tendència des de la seva invenció, gràcies a una profunda investigació, ha estat la de reduir costs. "La viabilitat econòmica de l’energia fotovoltaica és molt a prop", ha assegurat Cabot.

La investigació actual tracta de reduir el cost de les plaques fotovoltaiques de silici i de millorar la seva recollida dels fotons del sol, la eficiència de les quals és del 33%. Cabot ha assegurat que la substitució de l’usual silici, força costós, per altres materials com el telur de cadmi o aliatges més complexos com el CIGS (Coure, indi, gal∙li, seleni) o el CZTS (Coure, zinc, estany, sulfur) són el futur de l’energia solar. La rotunditat de l’investigador ha estat clara: "Sí, la tecnologia trobarà solucions als reptes energètics".

La conferència d’Andreu Cabot ha estat el segon debat del cicle Reptes energètics ICREA-CCCB d'aquesta tardor, un cicle, que vol acostar al públic català la recerca de primer nivell que es fa a Catalunya en l'àmbit de l'energia. La darrera sessió serà el dijous 19 de desembre, amb la catedràtica de la UdL Luisa F. Cabeza, que parlarà d'energies alternatives i regulacions internacionals.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada