dimarts, 17 de juliol del 2012

TERESA FORCADES: EL CAPITALISME NO ÉS ÈTIC (resum de la seva tesi)



El capitalisme no és ètic perquè, entre altres aspectes de salvatgisme econòmic, és una dictadura financera  que promou assassinats programats, com la de Golmand Sachs que especulà i creà milions de dòlars de beneficis cap als anys 90 amb matèries primeres alimentàries bàsiques comprant blat, soja i blat de moro a preus mínims,a nivell mundial i retenint aquests estocs esperant que pugessin els preus: aquesta especulació es converteix en la responsable directa de la pujada de preus que va causar gran mortaldat de milions de persones per fam al món, quan segons la FAO, actualment es produeixen al món aliments per a 12.000 milions de persones; la Terra té 7.000 milions de persones, de les  quals 1.000 milions passen gana i alhora 37 milions moren a causa de la fam. Això és assasinat programat, per tant  hauria de tenir els seus responsables a la presó, a més d'eliminar-se aquestes pràctiques especulatives que continuen sent habituals i normals en el capitalisme actual.

Crítica a la manca d'ètica del capitalisme

1. El mercat lliure base del capitalisme no ho és tal com pregona: hi ha una gran aliança entre les grans fortunes i els governants (per exemple, les taxes bàsiques que paguem els ciutadans no les paguen els especuladors financers), en canvi no hi ha llibertat de circulació de treballadors (cada vegada són més crues les lleis sobre la immigració).

2. L'´horitzó últim en què es basa el capitalisme és tot purament material, obtenir el màxim benefici, per tant, tot està supeditat a aquest principi, fins i tot l'estat del benestar  i els drets fonamentals de les persones: l'educació i la sanitat.

3. No hi ha límit en l'explotació de la mà d'obra: cada vegada baixen més els sous en funció del nivell de vida, deslocalització de les empreses al 3r món ...

No es pot deixar en mans d'una força, suposadament cega, que després resulta que no ho és,  la base de la nostra economia que és el treball col·laboratiu, el treball quan treballem junts (una persona té un local, el lloga a un empresari, que, a la vegada, contracta persones perquè produeixin o crein el seu projecte, etc) i aquest treball amb col·laboració coneix en primer lloc la dignitat de les persones. És imprescindible que el nostre sistema econòmic es basi en la real i plena  democràcia i la dignitat humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada