dilluns, 28 d’octubre del 2019

L'ART BIZANTÍ I LA BASÍLICA DE SANT MARC



Riquesa de materials, mosais en tot el seu esplendor, daurats com a la idea més propera de Déu i sobretot en els fons de les representacions per a mostrar millor l'atemporalitat sobreterrenal, luxe, riquíssima ornamentació en els terres que ens parlen d'un espai sagrat, tota una atmosfera espiritual propera a la Jerusalem celestial.


Mies Van der Rohe i Lilly Reich deurien conèixer aquesta riquesa ornamental per al disseny del Pavelló alemany per a l'Exposició de Barcelona de 1929


Mosaic del portal de San Alipio (s. XIII)
Encenser en forma d'església. segle X-XI. Plata parcialment daurada. 36 cm. Procuradoria de St Marc , Venècia







dimecres, 9 d’octubre del 2019

L'apoteosi de la guerra, Vasily Vereshchagin, Rússia, 1871, Galería Tretyakov, Moscú 
El pintor de batalles Vasily Vereshchagin era bastant contradictori: militar i pacifista al mateix temps, que a més de documentar las guerres de mig món amb exactitud fotogràfica, aprofitava per a denunciar la barbàrie dels conflictes.
Ja li va dir el káiser Guillermo II al pintor “Els seus quadres són la millor assegurança contra la guerra”, y en aquest cas no es va equivocar.
L' obra mostra el resultat d' una crua batalla, que malgrat sembli un paisatge surrealista o un bodegó de Cézanne, mostra una escena absolutamente real.
Deixar una piràmide amb els caps de les seves víctimes als afores de les ciutats conquerides era un costum del conqueridor turc-mongol Tamerlán, un dels últims cabdills nòmades de l'Àsia Central. I amb la impactant escena Vereshchagin va voler denunciar no aquest, sinó totes les guerres que han existit i existiran.
De fet, en la parte posterior del llenç hi ha una inscripció: “Dedicat a tots els conqueridors, els del passat, present i per venir”.
Un paisatge que esfereeix, en mig d' un paratge desèrtic amb olor a mort, es va convertir en un dels crits anti-belicistes més potents de la història de l' art. Encara que segurament, per als corbs que sobrevolen el paisatge aquest gran tiberi  seria el paradís.

Font: Traducció del text de Miguel Calvo Santos  La apoteosis de la guerra.  El pintor de la guerra, paradójicamente dedicó su pintura a denunciarla. 

The State Tretyakov Gallery Moskva, Rusia, Font Google Arts and Culture

L'Art en Question 1 - VAN GOGH : La Nuit étoilée (version finale)

COM ANALITZAR UNA ESCULTURA