dimecres, 24 d’abril del 2019

LA PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA, PER ROSA MARIA ARQUIMBAU, A QUARANTA ANYS PERDUTS

Publicada per primera vegada el 1971 a Club Editor, Quaranta anys perduts narra la història de Laura Vidal, la filla d’una portera que esdevé modista d’alta costura i vesteix les senyoretes de la Barcelona del franquisme.
Rosa Maria Arquimbau ofereix un retrat viu de quaranta anys d’història de Catalunya: des de la proclamació de la República, l’abril de 1931, fins als anys setanta. I recrea un món que coneix de primera mà: l’ambient frívol de la Barcelona republicana, on el sexe era un mitjà d’ascens social, el drama d’un viatge frustrat a Mèxic el 1942 i el retrat desolador del país que s’ha venut l’ànima als vencedors.
Aquest és el tercer volum de Rosa Maria Arquimbau publicat per Comanegra, després de L’engima Arquimbau. Sexe, feminisme i literatura a l’era del flirt, la biografia de l’autora per Julià Guillamon, i de Cor lleuger i altres narracions de l’era del flirt, que recull les seves històries dels anys trenta. Tots tres volums formen una petita col·lecció tancada.

     

Ni tan sols em vaig mirar al mirall de damunt de la calaixera. Tenia ganes de sortir al carrer. Amb la jaqueta tirada damunt de les espatlles i el portamonedes a mig tancar amb prou feines vaig dir adéu als pares. L’Hermínia i jo vam enfilar ràpides la ronda de Sant Antoni per anar a sortir a la plaça de la Universitat, d’allí a la Gan Via i de la Gran Via al passeig de Gràcia, cap a la casa de modes on totes dues treballàvem d’aprenentes.
En passar davant del Barato ens va cridar l’atenció un rètol que anunciava:
“ Banderes republicanes. Banderes catalanes. Confeccionades a preus baratíssims”
-I si en compréssim una?- va dir l’Hermínia rient-. Una de cada: una de catalana i una de republicana.
-Em vaig adonar aleshores que encara duia el portamonedes obert. No havia perdut res. Ara que poca cosa hi portava.
-Anem de pressa- em va recomanar l’Hermínia-.Farem tard.
- No dius que avui potser no treballarem?
-Però la senyoreta Encarna ens renyarà si fem tard encara que resulti que ens ha de donar festa.
En passar per davant de la universitat, vam veure que hi havia la bandera catalana al balcó.
-Guaita-vaig dir-, aquí també hi és, fixa’t.
-És clar-contestà ella-, si aquí és el lloc més indicat precisament.
A la casa de modes, a baix a l’entrada hi havia les altres noies que no havien pujat encara. Totes deien i explicaven el mateix. Totes feien els mateixos comentaris:
     -Avui no hauríem de treballar. Ens haurien de donar festa per celebrar-ho. (...)
La Rambla anava de gom a gom. La meitat de les botigues estaven tancades i les que havien obert hi havia els dependents al mig de la vorera mirant passar la gent que cridava visques i moris i saludant a tota els que passaven. Tothom semblava molt content i jo pensava que no podia ser d’altra manera perquè si algú no n’estava devia haver-se quedat a casa seva. (...)

Vam trencar per la Porta Ferrissa  per fer dret, perquè havíem decidit anar a la plaça de Sant Jaume. En passar per davant de la Física i de La Innovación, els dependents, que encara estaven a la porta, se'ns van afegir. feia un dia d'abril esplèndid i fins allí l'aire ens duia a ratxades el perfum de la rambla de les Flors. Les més grans del taller es van posar a coquetejar amb aquells dependents que ens seguien. Nosaltres, l'Hermínia i jo, que teníem catorze anys i menys  picardia, ni ens els miràvem. Val a dir que ells tampoc no ens miraven a nosaltres, que érem unes criatures esprimatxades que no els podíem pas interessat.(...)

 La gent feia comentaris del que s’havia dit des dels balcons de la Diputació i de l’Ajuntament; a tots dos balcons es veia la bandera catalana i la gent se la mirava sense saber-se avenir. Ara no hi quedava ningú de tots aquells que havien sortit a parlar al poble i l’Hermínia i jo estàvem contrariades d’haver-hi arribat tard. Eren a dins, deia la gent.”Són a fer feina”, afegien.”Què han dit?, preguntàvem nosaltres, “i com eren?”.”Doncs mireu, n’hi havia de baixets i de més alts; i un d’alt i prim ha penjat al balcó aquest rètol que diu”El rei ha abdicat, visca la República”.” Quan en Macià ha sortit al balcó”, ens explicava un altre,”semblava que el món s’enfonsés de tants aplaudiments”. I què ha dit en Macià?”Doncs ha dit que la victòria ja era un fet indiscutible i que la pàtria proclamava la República Catalana, que obria els braços a les altres repúbliques germanes d’Ibèria. “Doncs m’agrada”, vaig dir jo. “Una àmplia federació de nacionalitats lliures”, feia un altre. (..)
“Visca l’Avi”, cridava la gent; i ho deien així, en català, molts castellans que hi havia entre la gentada congregada a la plaça. “Pobre viejo”, deia una dona, estaba muy emocionado”. “Y era sincero”, afegia una altra, amb llàgrimes als ulls.
Jo pensava que tot plegat havia vist l’Avi un parell de vegades en tota la meva vida i que era un senyor amb els cabells blancs i uns ulls molt lluents  que tenia cara de bona persona; tan de bona persona que no podia  ser que mentís i tot allò que dei, si ell ho deia, és que devia ser veritat.

Notícies sobre Rosa Maria Arquimbau


dimarts, 16 d’abril del 2019

"TORNAREM" I L'EXILI REPUBLICÀ





"Tornarem" recupera la història dels republicans exiliats que van lluitar a la Segona Guerra Mundial, una minisèrie de 2 capítols de Brutal Media, Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola. La producció, dirigida per Felip Solé, homenatja la gent que l'any 1939 van creuar els Pirineus i que van continuar reivindicant els seus ideals. La sèrie es va rodar a Barcelona, a Argelers i a París, on es va recrear l'entrada dels tancs espanyols per alliberar França dels nazis l'any 1944.

Els vídeos de la sèrie "Tornarem"

Informació de l'estrena a l'Ara

Les millors imatges bèl·liques de "Tornarem"

dilluns, 15 d’abril del 2019

PER SANT JORDI REIVINDIQUEM LES DONES

Antoni Gelonch ens presenta el llibre "100 dones catalanes, inspiracions creatives": Antoni Gelonch ens presenta el llibre '100 dones catalanes, inspiracions creatives'


Per l'oblit de les dones catalanes, el llibre recull els pensaments de cent catalanes que han reflexionat sobre l’art, el procés creatiu i el paper de les dones en la producció artística. Des del segle XIX fins als nostres dies. Des de Rosa Sensat fins a Txell Bonet, passant per Caterina Albert, Aurora Bertrana, Montserrat Roig, Sol Picó, Natza Farré i Lita Cabellut, entre moltes altres. Un centenar de textos seleccionats que resulten especialment inspiradors i que ens fan pensar sobre el fet artístic i sobre l’art de viure. Una festa dels sentits i del pensament, amb dones que han marcat el seu temps i que alçat la veu per fer evolucionar la societat.

dimecres, 10 d’abril del 2019

VAGA DE LA CANADENCA, 100 ANYS DE LES PRIMERES JORNADES DE 8 HORES DEL SEGLE XX




Fàbrica La Canadenca

Gràcies a les tres xemeneies de La Canadenca, Barcelona va ser la primera ciutat espanyola que es va il·luminar a principis del segle XX. El 1896 només hi havia una xemeneia, però en els 16 anys següents la fàbrica va anar creixent i se’n van construir dues més. Des del principi cremaven carbó per generar electricitat. Tot i que originàriament es deia Barcelona Traction Light and Power, popularment es va conèixer amb el nom de La Canadenca perquè aquesta empresa es va fundar al Canadà.

Vaga de La Canadenca

Precisament un conflicte entre els amos i els treballadors va generar la vaga de La Canadenca, que va fer història l’any 1919. Aquesta vaga va durar un mes i mig; sense haver-hi serveis mínims. Barcelona va quedar sense transport, sense llum, sense pa, sense res. Durant la Guerra Civil, l’aviació franquista coneixia la importància estratègica d’aquesta fàbrica i per això es va convertir en un dels seus objectius.

A part de La Canadenca, hi havia fàbriques de metal·lúrgia al costat que es dedicaven a la indústria de material bèl·lic i La Canadenca feia l’electricitat per a aquestes. Un dels llocs que més va bombardejar l’aviació franquista va ser al Poble-sec, perquè intentaven bombardejar la fàbrica. Les xemeneies de La Canadenca van treure fum fins als anys 80. Però tot i que van deixar de funcionar, encara avui dia són un símbol del Poble-sec.