dissabte, 25 d’octubre del 2014

CLAM CONTRA LA PENA DE MORT I PER ALS DRETS DE LA DONA A L'IRAN

Les autoritats iranianes executen una dona que va matar l'home que l'havia intentat violar


Reihané Yabari, en una foto cedida per la seva família, durant el judici que organitzacions defensores dels drets humans van considerar poc trannsparent, en el qual va ser condemnada a la forca
Les autoritats judicials iranianes han penjat a la forca aquesta matinada Reihané Yabarí, dona de 26 anys condemnada a mort perquè va matar l'home que, tal i com va assegurar, havia intentat violar-la. La seva mare, la coneguda actriu iraniana Shole Pakravan ho ha confirmat a Efe.
Pakravan temia aquest final tràgic després de les reiterades negatives de la família de la víctima, un metge amb vincles amb el ministeri d'Intel·ligència, de perdonar-la i cancel·lar la pena capital.
A finals de setembre, la jove, que tenia 19 anys en el moment dels fets i portava ja set anys i mig a la presó, va ser traslladada des del centre penitenciari en el qual complia condemna a la presó de Rajaishahr, prop de Teheran, on es realitzen execucions. Aleshores, es van reactivar les campanyes i les crides internacionals per evitar l'execució, que va ser suspesa temporalment.
Organitzacions defensores dels drets humans, com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, van demanar anul·lar la sentència al considerar que el judici a Yabarí no va comptar amb les garanties necessàries. La Unió Europea també va instar a les autoritats iranianes a revocar la decisió judicial i celebrar un nou procés.
En aquest últim mes, les autoritats iranianes han mediat sense èxit per aconseguir el perdó per part de la família de la víctima, que s'ha negat a exercir el dret a perdonar que li atorga la llei islàmica de retribució, segons la qual la sang es paga amb sang. “Vull que el dret de la sang del meu pare es cobri el més aviat possible”, va declarar fa dues setmanes Yalal Sarvanndí, fill de la víctima.
Reihané Yabarí va explicar que el metge la va contractar per ajudar-li a decorar la seva oficina, la va portar a un edifici on va intentar violar-la i ella es va defensar amb un petit ganivet amb el qual el va ferir en una espatlla però no el va matar.
Darrera actualització ( Dissabte, 25 d'octubre del 2014 10:41 )

Font: http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/789310-les-autoritats-iranianes-executen-una-dona-que-va-matar-lhome-que-lhavia-intentat-violar.html?piwik_campaign=rss&piwik_kwd=nacional&utm_source=rss&utm_medium=nacional&utm_campaign=rss&f=El+Punt+Avui

Informació sobre l'aplaçament de la pena de mort durant 10 dies. http://www.univisionsandiego.com/2014/10/01/iran-pospone-la-ejecucion-de-una-joven-condenada-por-matar-a-su-agresor-sexual/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada