divendres, 28 d’octubre del 2011

MARIA ANTONIETA (1755-1793) PER L'ARTISTA ELISABETH VIGÉE LE BRUN (1755-1842)

Elisabeth Vigée Le Brun, 1776-77 Versailles.  Antonieta d'Austria, reina de França.    Dels primers encàrrecs de Vigée Le Brun per a la casa de la reina  que eren per copiar retrats existents de la Reina d' altres artistes. Angela Demutskiy ha identificat això com còpia de Vigée Le Brun després  del retrat d'Adolf-Ulrik Wertmüller.  


Elisabeth Vigée Le Brun, 1778, Kunsthistorisches Museum, Viena.  Antonieta d'Austria, reina de França

Elisabeth Vigée Le Brun, 1783, Versailles. Maria Antonieta d'Austria, reina de França



Elisabeth Vigée Le Brun, 1783, Versailles.
Elisabeth Vigée Le Brun .
Vigée Le Brun va pintar 30 retrats de Marie Antonieta en un període de deu anys.








Elisabeth Vigée Le Brun, 1786, col·lecció del príncep Ludwig von Hessen und bei Rhein,  castell Wolfsgarten ,
Germany.  
Marie Antoinette va ser representada amb un barret de palla i plomes i un vestit  blanc de muselina amb mànigues plisades, amb plecs i apretat. Aquesta pintura va ser exhibida en el Saló de 1786, però la impopularitat de la reina ja era important, i els detractors de la reina van dir que s'havia retratat amb una blusa, ressaltant la mala reputació de la reina. 
Elisabeth Vigée Le Brun, 1785, Col privada.
Retrat de Marie Antoinette








Elisabeth Vigée Le Brun, 1785, Versailles.


 


Elisabeth Vigée Le Brun, 1788, Versailles. Retrat de Maria Antonieta amb vestit blau

 

Elisabeth Vigée Le Brun, 1786, Art Istitute, Detroit. Probablement una còpia del retrat de Maria Antonieta amb un vestit blau i aguantant un llibre a la mà. Sovint, la reina li demanava a Elisabeth Vigée Le Brun per a fer algunes còpies dels seus retrats més famosos com a regal als seus amics, ambaixadors i reis. La pintora va canviar  tan sols els vestits o alguns  detalls (com el barret o joies), o simplemente variant  pintant la  figura de mig bust.


                                             Elisabeth Vigée Le Brun

  
Aquest retrat (provablement va ser també còpia del retrat de 1786)  es va mantenir en el dormitori de la senyora Royale, la filla primogènita dels reis i únic membre que va sobreviure la seva família a la Revolució Francesa, la qual es va casar amb el seu cosí germà Lluís Antoni de França i va jugar un important rol durant la Restauració borbònica. El quadre va ser atravessat per una baioneta durant la França revolucionària de les Tulleries.

Elisabeth Vigée Le Brun, 1787, Versailles.
     Maria Antonieta i els seus fills

Aquest és l' últim dels 30 retrats que Maria Antonieta va encarregar a  Elisabeth Vigée Le Brun: s'hi representa la reina amb el seu fill menor Lluís Carles (el futur Luis XVII), Madame Royale i Josep Lluís prop d'un bressol buit que  recorda Marie Sophie, la qual va morir amb un any de tuberculosis. La reina va decidir canviar la col·locació original de la pintura i retirar la imatge de Marie Sophie del quadre pel dolor que li causava.  El vel negre sobre el bressol és l'homenatge de l'artista al dolor de la reina. Un any després de la realització d'aquesta obra, Josep Lluís també  va morir. La pintura va ser exhibida en el Saló de  1788 amb moltes crítiques: la pintora havia mostrat  la reina com una mare normal, però a una Maria Antonieta desprestigiada, amb el seu vestit de vellut vermell, ja poc ajudava  a restaurar la mala reputació que havia assolit la seva ignorància vers la misèria del poble,  amb un model de vida desenfrenada, capriciosa i plena d'escàndols . Amb tot, s'estava reproduint la nova ideologia de la família carinyosa, el nou ideal burgès de la maternitat feliç que emplaçava la dona a l'esfera de l'espai domèstic com a l'espai natural de la dona, segons la ideologia dels burgesos de la Il·lustració, i que tant ha costat trencar amb aquest esquema.
El 6 d'octubre, arrel de la marxa de les dones de París fins a Versalles per protestar davant el rei per la manca de pa i aliments ( il·lustració de la pàgina 33, Polis 4, Vicens Vives), Vigeé-Lebrun va marxar de França, exiliant-se dotze anys.

Detall de l'obra


Elisabeth Vigée Le Brun, 1789, Museu del Louvre, París. Autoretrat amb la seva filla













Elisabeth Vigée Le Brun, 1786, Autoretrat amb la seva filla,Museu del Louvre, París 
L' artista mostra en aquests autorretrats amb la seva filla Jeann-Lucie-Louise una clara dependència dels models pictòrics del seu mestre Jean-Baptiste Greuze, dins del Rococó. L' obra es troba dominada pels  conceptes moralizants que la nova ideologia burgesa nascuda al sí de la Il·lustració estava imposant, en què tracta aquí de subratllar un sentimient de recíproc amor entre mare i filla, ubicant el nou paper de la dona a l'espai domèstic, el qual en els ambients aristocràtics no existia ja que l'aristocràcia delegava l'educació dels fills al servei. La dona aristocràtica del segle XVIII assolí quotes de llibertat en l'esfera pública mai més aconseguides fins al segle XX.
Les  característiques formals d'aquesta última obra, sobretot pel que fa a la representació de les dues figures, vestides amb inspiració clàssica sobre fons neutre, anticipen en certa  manera els models de l'estil Neoclàssic de Jacques-Louis David.







Fonts bibliogràfiques i cibernàutiques:

- CHADWICK, W. Mujer, Arte y Sociedad, Ediciones Destino, Barcelona, (1992) 1996
- http://www.ladyreading.net/marieantoinette/det3-en.html. Pintures sobre maria Antonieta i família
- http://en.wikipedia.org/wiki/File:MarieAntoinette_by_VigeeLeBrun.jpg
- http://www.lavanguardia.com/se-lleva/20110901/54209234211/versalles-combina-la-moda-del-siglo-xviii-con-la-actual.html  La moda dels dissenyadors inspirats en la moda del segle XVIII, segons l'art de l'època.
- http://www.foroxerbar.com/viewtopic.php?t=5711 Biografia i obra d'Elizabeth Vigee Le Brun.
- http://www.fhuce.edu.uy/jornada/2010/PONENCIAS/MUZANTE.PDF Ponència sobre la relació i l'expressió dels retrats d'ambdues, Maria Antonieta i Elizabeth Vigee Le Brun.
- http://ermundodemanue.blogspot.com.es/2011/11/marie-louise-elisabeth-vigee-lebrun-i.html Obra completa d'Elizabeth Vigee le Brun I
- http://ermundodemanue.blogspot.com.es/2011/12/marie-louise-elisabeth-vigee-lebrun-v.html Obra completa d'Elizabeth Vigee le Brun V
- http://www.artecreha.com/Miradas_CREHA/elisabeth-vigee-lebrun-qautorretrato-con-sombrero-de-pajaq.html Autorretrat amb barret de palla.
- http://www.batguano.com/vigee.html Tot sobre Elisabeth Vigee Le Brun.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Elisabeth_Vig%C3%A9e-Lebrun?uselang=es Galeria de l'obra d'Elisabeth Vigee Le Brun

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada