dijous, 3 de juliol del 2014

LA VIQUIPÈDIA COM A RECURS A L'AULA O COM A POSSIBLE DESTÍ EN LA NOVA ASSIGNATURA DE SERVEIS A LA COMUNITAT?

La UAB vol fomentar noves tècniques d'estudi obert i millorar la presència dels clàssics de la literatura a l'enciclopèdia on-line. Ho fa de la mà d'estudiants del Grau d'Estudis Clàssics de la universitat. Per què no fer-ho, també, el professorat de secundària tant a l'ESO com a Batxillerat i, sobretot, en treballs de recerca de 2n de Batxillerat?


L'enciclopèdia catalana en línia Viquipèdia ha rebut diverses aportacions de contingut sobre clàssics de la literatura de la mà d'estudiants del Grau d'Estudis Clàssics de la Universitat Autònoma de Barcelona. De la unió de la UAB i Amical Wikimedia ha nascut ' Viquiclàssics', un espai on els estudiants de 2n i 3r curs, que han rebut formació dels responsables de l'enciclopèdia, han millorat o creat una trentena d'articles d'autors i de comèdies de Plaute i Terenci.
Aquesta pràctica que avalua els estudiants ha començat per la literatura clàssica i la Viquipèdia ho vol expandir d'aquí a tres o quatre semestres a altres filologies i a altres universitats després de veure'n els bons resultats. Segons Àlex Hinojo i Mariona Aragay, responsables de la pàgina web, "els articles aportats pels estudiants de la UAB a 'ViquiClàssics' són d'una gran qualitat". Per al professor de Filologia Llatina de la UAB, Sebastià Giralt, que coordina el projecte, ha estat una gran experiència perquè "incrementa la motivació per part dels estudiants i els suposa un al·licient afegit el fet de veure publicat el seu treball en un mitjà massiu com la Viquipèdia", que té 45 milions de visites mensuals. 
Aquest mateix incentiu es podria traslladar a la secundària, tant a l'ESO com a Batxillerat, i com no al TREC o Treball de Recerca  de 2n de Batxillerat. I el resultat també aporta un bé a la comunitat,   que ara es convertirà en matèria  obligatòria i avaluable a l'ESO: un recurs, doncs, per a alimentar la nostra font més important: el coneixement i el saber universal.