C. Corot. "Vista de la Riva, en el Tirol italià"
C. Corot. "Ràfaga de vent", 1865-1870, Reims, Musée Saint-Denis
Corot, Jean-Baptiste Camille. El Arco de Constantino en el Foro de
Roma, 1843, The Frick Collection, New York
Les fotografies instantànies, és a dir, les imatges mancades de la posició forçada de l'estudi amb juxtaposicions i agrupació casual de les persones, creaven la sensació de moviment i espontanïetat que els impresionistes volien aconseguir. Degas, particularment, utilitzava moltes vegades aquest tipus de composicions instantànies (ballarines, cavalls, persones retratades, etc) descentralitzades igual que una instantània fotogràfica.
Edgard Degas. "Dues ballarines", 1879,Shelburne Museum, VT, United States
E. Degas. "Madame Valpinon amb crisantems"
- GRAVATS JAPONESOS sobre fusta: El 1854 s'obriren per a Occident els ports japonesos amb el cop d'estat de la dinastia Meijing, després de 200 anys d'aïllament "feudal". Van començar a aparèixer llibres sobre obres del mestre Hokusai i de l'antiga, pròspera i dinàmica Edo (Tokyo al segle XVII), gravats que també rebutjaven els cànons de l'art oficial japonès ( igual que els impressionistes), on es glorifiquen els plaers efímers, grans i petits, de la vida quotidìana, els anomenats mestres de l'Ukiyo-e (món flotant). Trobaren obres en què es deleïtaven amb l'encís de la lluna, la neu, els ametllers en flor i les fulles de tardor, de la bellesa de les dones i de la música, tot deixant-se portar pel corrent de la vida.
- El 1862, en l'Exposició Universal de Londres, per primer cop, s'exposen llibres i gravats japonesos. I el 1867, en l'Exposició Universal de París es posaran a la venda 100 gravats, que entre els molts nous col·leccionistes, hi trobarem Millet i Rousseau (Escola de Barbizon), Claude Monet, Degas i Toulouse-Lautrec
- DELACROIX (1798-1863): el 1832 s'embarcà cap a Àfrica i Delacroix engrandí el seu horitzó iconogràfic (els temes orientals) i sentí com se li desvetllava un interès nou per les variacions del color local a la llum solar. Avançà en la seva concepció del color com a element autònom (li van criticar la pintura "La justícia de Trajà" perquè el cavall era de color rosa; Baudelaire el va defensar dient " com si no poguessin existir cavalls de color rosa i com si el pintor no tingués dret de pintar-los així", `paraules que ens fan pensar en un Fauvisme "avant la lettre".
Delacroix " La justícia de Trajà" 1858, Honolulu Academy of Arts
Delacroix. "Noces jueves al Marroc", 1839?, Museu del Louvre
- TURNER i el seu ús lliure, provocatiu i exuberant del color, també fou junt amb els efectes de llum dels paisatges de CONSTABLE qui exerciren una influència remarcable en l'Impressionisme.
Turner. El temerari remolcat a dic sec, 1839